Правильність проведення робіт з метрологічного забезпечення можна поставити під сумнів, - ДП НДІ «Система»

ДП НДІ «Система»

На сьогодні немає єдиної нормативної бази метрологічного забезпечення автоматизованої системи комерційного обліку електроенергії (АСКОЕ), що ставить під сумнів правильність і доцільність застосування нових методів і засобів вимірювальної техніки для проведення робіт з метрологічного забезпечення систем. До такого висновку дійшли науковці ДП НДІ «Система» після того, як було проведено державну метрологічну атестацію понад 700 взірців АСКОЕ в різних галузях промислового виробництва держави.
«Свого часу багатьом структурам було дозволено проводити атестацію системи обліку, у тому числі й атестацію АСКОЕ. Відтоді вони почали виробляти свої методичні програми. І кожен, що хотів, те й робив, писав програму атестації на свій лад, хтозна звідки отримуючи інформацію. І це при тому, що офіційно розробкою науково-методичних матеріалів займався тільки наш інститут, - розповідає кандидат технічних наук, начальник науково-дослідного відділу ДП НДІ «СИСТЕМА» Олександр Кричевець. - Коли ми були справді „монополістами” у цій сфері, ми розробляли методологію, розпрацювали цілу структуру нормативних документів загального користування, і на базі цих документів писали робочі програми, методики для проведення метрологічної атестації та інструкції з повірки для користувачів, ми були впевнені в правильності проведення робіт з метрологічного забезпечення систем. А сьогодні, зважаючи на хаос у нормативно-метрологічній базі, неабиякий сумнів викликає правильність і доцільність застосування нових методів і засобів вимірювальної техніки для проведення робіт з метрологічного забезпечення систем».
Не менш стурбований пан Кричевець також низьким рівнем підготовленості метрологічних служб підприємств до проведення робіт з контролю метрологічного стану АСКОЕ та до здійснення метрологічного нагляду за її технічним, програмним та інформаційним забезпеченням. «Немає навіть чіткої інформації щодо кількості засобів вимірювальної техніки і АСКОЕ, що розробляються, впроваджуються, експлуатуються в галузях промисловості України», - каже науковець.