ДП НДІ «Система» відзначило професійне свято працівників стандартизації та метрології і Всесвітній день стандартів

ДП НДІ «Система»

7 жовтня, в актовому залі ДП НДІ «Система», було проведено урочисті заходи з нагоди професійного свята працівників стандартизації та метрології і Всесвітнього дня стандартів. У рамках святкування відбулася науково-практична конференція «Стандарти роблять світ доступним для всіх», під час якої виступив директор ДП НДІ «Система» Михайло Басараб, він проаналізував досягнення науковців інституту в сфері стандартизації та метрології за IY квартал 2009 року та 2010 рік. 

«Зокрема, у сфері стандартизації ведеться активна робота з розроблення національних стандартів, гармонізованих із міжнародними та європейськими. В ІV кварталі минулого року було розроблено та здано на затвердження 5 проектів національних стандартів. У ІІІ кварталі цього року було завершено розроблення та здано на експертизу 4 стандарти. Завершуються роботи над проектом державного стандарту України “Настанови щодо застосування ISO 9001 в малих організаціях”, - відзначив Михайло Басараб. - Попри те, що обсяг робіт у сфері стандартизації обмежується їх фінансуванням, до проекту Плану національної стандартизації на наступний від ДП НДІ «Система» подано 47 пропозицій щодо розроблення національних стандартів. Разом із тим, пожвавилася робота в Технічних комітетах стандартизації. Планується, що інститут буде колективним членом у дев’ятнадцяти технічних комітетах стандартизації».
Щодо стану справ у сфері метрології, то тут директор ДП НДІ «Система» закцентував увагу на головних напрямках роботи - участь у створенні еталонної бази України, роботи з метрологічного забезпечення вимірювальних інформаційних систем та автоматизованих систем керування технологічними процесами. Він повідомив, що цьогоріч за кошти Євросоюзу було отримано технічну допомогу від фірми Брюль і К’єр - два комплекти по 4 еталонних мікрофони, призначені для укомплектування удосконаленого державного первинного еталона одиниці звукового тиску в повітряному середовищі.

«На 2011-2015 роки ДП НДІ «Система» подало дві пропозиції до проекту Державної програми розвитку еталонної бази, в яких йдеться про створення державного первинного еталона одиниці ультразвукового тиску у водному середовищі та удосконалення державного первинного еталона одиниці звукового тиску в повітряному середовищі в ультразвуковому діапазоні частот», - сказав доповідач.

Особливу увагу Михайло Басараб зосередив на міжнародній роботі, принагідно нагадавши, що ДП НДІ „Система” бере участь у двох міжнародних звіреннях: регіональних ключових звіреннях національних акустичних еталонів Росії та України, а також додаткових звіреннях акустичних еталонів країн Євро-Азійського Співробітництва державних метрологічних установ КООМЕТ вторинними методами.